О нашем граду

О Ваљеву

Долина могућности - Град Ваљево, налази се 100 километара југозападно од Београда, главног града Србије. Ваљево је окружено венцем ваљевских планина (Медведником, Јаблаником, Повленом, Маљеном и Сувобором), питомим брдима богатим чистим ваздухом, лековитим биљкама, шумским плодовима и дивљачи и чистим рекама (Обницом, Јабланицом које се спајају у Колубару, а у коју се улива надасве позната по лепоти и чистој води-река Градац).

На територији града Ваљева, поред самог градског насеља са 65.000 становника, има још 77 села, што је укупно 90.000 становника.

На овом простору укрштају се два значајна магистрална путна правца, који имају централну позицију у путној мрежи западног дела средишње Србије: М-4, са правцем пружања запад-исток, Лозница – Ваљево – Лајковац, веза са Ибарском магистарлом и пут М-21, са правцем пружања север - југ Шабац – Ваљево - Ужице веза са Црном Гором, која је од Ваљева удаљна 216 км. Удаљеност од границе са БиХ је 75 км, а од границе са Мађарском 235 км путем Ваљево- Шабац -Рума- Нови Сад- Суботица. Железнички саобраћај одвија се пругом Београд – Бар.

Град Ваљево је добио сертификат са повољним пословним окружењем које спроводи НАЛЕД, кредитни рејтинг од стране међународне агенције Моодyс Инвесторс Сервице  у оквиру завршног УСАИД – овог такмичења, које ће допринети изласку пред инвеститоре, али и могућност да се Град кредитно задужује.

Предности инвестирања у Ваљево су квалитетна и добро обучена радна снага, ефикасна локална администрација, добра инфраструктурна повезаност – удаљеност од Коридора 10 и Коридора 7, као и Аеродрома у Београду је до 100 км.

Ваљево има бројне међународне партнере / пријатеље града, попут Ситард-Гелена у Холандији, Фафенхофена у Немачкој, Приевидзе у Словачкој, Реховота у Словенији, Бриндизија у Италији, Швидника у Пољској, али и веома динамичну сарадњу са Велењем из Словеније.

Град Ваљево за гринфилд и браунфилд инвестиције нуди и Индустријску зону „Стефил“ која се простире на 14 ха. Ова зона је од центра града удаљена 3 км, у непосредној је близини магистралног пута М4 за Београд и пруге Београд – Бар, 9 км од спортског аеродрома у Дивцима, а 17 км од будућег аутопута Београд – Пожега.

Највећи потенцијал за развој туризма има шири простор Ваљевских планина са туристичким центром Дивчибаре уз активирање нове туристичке целине Повлен, интегрисане са будућом акумулацијом „Стубо-Ровни“. Као посебна туристичка места издвајају се и културно-историјски комплекс Бранковина, спортско-рекреативни центар Петница, као и знаменити ваљевски манастири.

Град Ваљево има изузетне природне услове за различите врсте примарне производње као што су: воћарство и виноградарство, сточарство, производња садног материјала, повртарство, лековито и зачинско биље.

Примарна пољопривредна производња омогућава развој прехрамбне индустије Града -индустрије замрзнутог воћа и поврћа, индустрије сокова, производње меса и млека, индустрије кондиторских производа.

Поред бројних фирми, које су основали домаћи предузетници, у  Ваљеву успешно послују и стране фирме, попут словеначке фабрике расхладних уређаја „Горење“, фабрике стиропора „Аустротерм”, италијанског произвођача финог рубља  „Голден лејди“. Укупна вредност досадашњих инвестиција је око 40.000.000,00 €, при чему је запослено преко 2.000 наших суграђана.

Пројекти које је град Ваљево припремио, а за поједине већ и обезбедио средства су: топлификација већег дела града, пројекат „Северне обилазнице Ваљево“, гасификација града, завршетак бране „Ровни“, завршетак пруге Ваљево – Лозница, изградња Трансфер станице и изградња рециклажног дворишта. Реализацијом ових, отвориће се простор и за многе друге пројекте који ће унапредити живот и пословаВаљевска Карађорђева улицање у граду нВаљевске Тешњарске вечериВаљевска Хала спортоваа Колубари!Река Колубара и нови Храм

Адреса одбора

Демократа

...није тврдоглав. Пажљиво слуша аргументе и признаје грешке ако их почини.

Анкета

Како оцењујете рад градске власти у Ваљеву 2016. године?

  • Добро
  • Осредње
  • Лоше
Резултати Гласај