O našem gradu

O Valjevu

Dolina mogućnosti - Grad Valjevo, nalazi se 100 kilometara jugozapadno od Beograda, glavnog grada Srbije. Valjevo je okruženo vencem valjevskih planina (Medvednikom, Jablanikom, Povlenom, Maljenom i Suvoborom), pitomim brdima bogatim čistim vazduhom, lekovitim biljkama, šumskim plodovima i divljači i čistim rekama (Obnicom, Jablanicom koje se spajaju u Kolubaru, a u koju se uliva nadasve poznata po lepoti i čistoj vodi-reka Gradac).

Na teritoriji grada Valjeva, pored samog gradskog naselja sa 65.000 stanovnika, ima još 77 sela, što je ukupno 90.000 stanovnika.

Na ovom prostoru ukrštaju se dva značajna magistralna putna pravca, koji imaju centralnu poziciju u putnoj mreži zapadnog dela središnje Srbije: M-4, sa pravcem pružanja zapad-istok, Loznica – Valjevo – Lajkovac, veza sa Ibarskom magistarlom i put M-21, sa pravcem pružanja sever - jug Šabac – Valjevo - Užice veza sa Crnom Gorom, koja je od Valjeva udaljna 216 km. Udaljenost od granice sa BiH je 75 km, a od granice sa Mađarskom 235 km putem Valjevo- Šabac -Ruma- Novi Sad- Subotica. Železnički saobraćaj odvija se prugom Beograd – Bar.

Grad Valjevo je dobio sertifikat sa povoljnim poslovnim okruženjem koje sprovodi NALED, kreditni rejting od strane međunarodne agencije Moodys Investors Service  u okviru završnog USAID – ovog takmičenja, koje će doprineti izlasku pred investitore, ali i mogućnost da se Grad kreditno zadužuje.

Prednosti investiranja u Valjevo su kvalitetna i dobro obučena radna snaga, efikasna lokalna administracija, dobra infrastrukturna povezanost – udaljenost od Koridora 10 i Koridora 7, kao i Aerodroma u Beogradu je do 100 km.

Valjevo ima brojne međunarodne partnere / prijatelje grada, poput Sitard-Gelena u Holandiji, Fafenhofena u Nemačkoj, Prievidze u Slovačkoj, Rehovota u Sloveniji, Brindizija u Italiji, Švidnika u Poljskoj, ali i veoma dinamičnu saradnju sa Velenjem iz Slovenije.

Grad Valjevo za grinfild i braunfild investicije nudi i Industrijsku zonu „Stefil“ koja se prostire na 14 ha. Ova zona je od centra grada udaljena 3 km, u neposrednoj je blizini magistralnog puta M4 za Beograd i pruge Beograd – Bar, 9 km od sportskog aerodroma u Divcima, a 17 km od budućeg autoputa Beograd – Požega.

Najveći potencijal za razvoj turizma ima širi prostor Valjevskih planina sa turističkim centrom Divčibare uz aktiviranje nove turističke celine Povlen, integrisane sa budućom akumulacijom „Stubo-Rovni“. Kao posebna turistička mesta izdvajaju se i kulturno-istorijski kompleks Brankovina, sportsko-rekreativni centar Petnica, kao i znameniti valjevski manastiri.

Grad Valjevo ima izuzetne prirodne uslove za različite vrste primarne proizvodnje kao što su: voćarstvo i vinogradarstvo, stočarstvo, proizvodnja sadnog materijala, povrtarstvo, lekovito i začinsko bilje.

Primarna poljoprivredna proizvodnja omogućava razvoj prehrambne industije Grada -industrije zamrznutog voća i povrća, industrije sokova, proizvodnje mesa i mleka, industrije konditorskih proizvoda.

Pored brojnih firmi, koje su osnovali domaći preduzetnici, u  Valjevu uspešno posluju i strane firme, poput slovenačke fabrike rashladnih uređaja „Gorenje“, fabrike stiropora „Austroterm”, italijanskog proizvođača finog rublja  „Golden lejdi“. Ukupna vrednost dosadašnjih investicija je oko 40.000.000,00 €, pri čemu je zaposleno preko 2.000 naših sugrađana.

Projekti koje je grad Valjevo pripremio, a za pojedine već i obezbedio sredstva su: toplifikacija većeg dela grada, projekat „Severne obilaznice Valjevo“, gasifikacija grada, završetak brane „Rovni“, završetak pruge Valjevo – Loznica, izgradnja Transfer stanice i izgradnja reciklažnog dvorišta. Realizacijom ovih, otvoriće se prostor i za mnoge druge projekte koji će unaprediti život i poslovaValjevska Karađorđeva ulicanje u gradu nValjevske Tešnjarske večeriValjevska Hala sportovaa Kolubari!Reka Kolubara i novi Hram

Opširnije

Adresa odbora

Demokrata

...ceni stručnost, preciznost i profesionalnost. Nije aljkav, niti sklon javašluku.

Anketa

Kako ocenjujete rad gradske vlasti u Valjevu 2016. godine?

  • Dobro
  • Osrednje
  • Loše
Rezultati Glasaj